Home > Киберлексикон > За разликата между софтуер с изкуствен интелект и чат бот с изкуствен интелект

За разликата между софтуер с изкуствен интелект и чат бот с изкуствен интелект

Днес почти всеки говори и се интересува от темата за изкуствения интелект. Изкуственият интелект не означава само компютър, който може да мисли като хората, а най-вече машина, която може да научава различни неща.

Изкуственият интелект (A.I) е софтуер с възможности за решаване на проблеми от само себе си. Ако ‘помолите‘ един нормален компютър да реши даден проблем и той не е програмиран да прави това, той няма да направи нищо. Ще получите обаче много по-различен отговор, ако направите същото нещо със софтуер с изкуствен интелект.

На този етап обаче, изкуственият интелект все още не може да прави всички неща, които може човекът и все още се нуждае от човешка помощ за изпълнение на задачи на различни нива.

Сега от Venture Beat са се заели със задачата да ни разяснят каква е разликата между софтуера с изкуствен интелект и чат бота с изкуствен интелект.

Софтуер с изкуствен интелект

Софтуерът с изкуствен интелект включва някои от аспектите на изкуствения интелект. Той свързва много услуги на различни новостартиращи компании, както и много от ботовете за Slack и Messenger.

Пример за една такава услуга е getweps.com. Сайтът използва софтуер с изкуствен ителект за да се създаде желания от вас уеб сайт с помощта на чатбот, който разбира отговорите ви и ги прилага. Тъй като този тип потребителски интерфейс просто носи някакъв аспект на изкуствен интелект, то той не може да се сравнява с  чатбот който притежава изкуствен интелект.

Чат бот с изкуствен интелект

Има два вида чат ботове: Тези с изкуствен интелект или такива, които се учат от естествен език (като например Microsoft Tay) и Scripted ботове, които се използват от много компании днес, както и от голямата платформа Kik. Това са ботове, които са базирани изцяло на предварително програмиран скрипт, за водене на разговори по конкретни теми. Така например RiveScript е прост скриптов език за чатботи с приятелски, лесен за научаване синтаксис. С него може да създадете свой собствен чатбот в Go, Java, JavaScript, Perl или Python.

Scripted ботовете са най-опростения вид ботове, но те предлагат всичко от което се нуждаят фирмите за своята реклама, поддръжка, и така нататък. Чат ботовете с изкуствен интелект се основават на човешката способност за учене и усвояване на информация, но пропити с по-голяма ефективност. Тези ефективни машини могат да обработват 1000 пъти по-бързо от хората дадена информация и дават по-точни резултати. Няма никакво съмнение, че чат ботовете с изкуствен интелект ще стават по-умни и по-ефективни колкото по-дълго те са на пазара, но най-ефективният начин за компаниите да печелят потребители са (Scripted) ботовете или тези които са предварително прогамирани от човек.

 

Още по темата ТУК

Източник: Digital

Остави коментар