Home > Галерия > Покана за научна конференция

Покана за научна конференция

 

Катедрата по Логика, Етика и Естетика

при ФФ на СУ „Св. Климент Охридски”

организира научна конференция

на тема:

„ПАРСИФАЛ ЗАЛЕЗЪТ НА МИТОВЕТЕ – Рихдард Вагнер – философски и естетически идеи”

Конференцията ще се проведе на 20.04. 2017 г. в  Зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски” от 9.30 – 18.00 ч.

Заявки за участие  може да се изпращат в срок до 15.04.2017  на адрес: pet27@abv.bg (гл.ас. д-р Петър Пламенов).

Образът на легендарния рицар на Кръглата маса в двора на крал Артур Парсифал е своеобразен културен мит. Не само защото на него немският минезингер Волфрам фон Ешенбах (ок. 1170-ок. 1220) посвещава самостоятелна рицарската поема „Парсифал“, а защото неговият образ се превръща в емблема на духовната еманципация и вечното търсене на истината. Според някои древни  легенди именно той открива, чрез мистично прозрение, Свещения Граал, други път твърдят, че след смъртта на неумолимия Галахад тъкмо Парсифал става новия пазител на Граала.

Неговият образ вълнува множество поети, художници и музиканти. Вагнер посвещава две опери на сюжети свързани с образа едноименната „Парсифал” и „Лоенгрин”, защото той е бащата на рицаря-лебед. Композиторът определя своята опера като „Тържествена сценична мистерия в три действия” и създава либретото й освен по мотиви от поемата фон Ешенбах и по романа в стихове „Парсифал или Принцът на Граал” от Кретиен дьо Труа и по старинните британски предания „Магинобион”.

Поемата фон Ешенбах се превръща в култ сред немските поети романтици, оказва изненадващо въздействие върху философи като Шоненхауер и  Ницше,а не на последно място и върху сформирането на немския мистицизъм и германските окултни общества като това от Туле.

 В своята лебедова песен, и естетически завет „Парсифал” Рихард Вагнер изпълва с дълбоки символи и сложни послания, смесващи христиански и будистки идеи, философия и източен мистицизъм. В тази опера се долавят идейни вдъхновения от ученията на Шопенхаур и Ницше както и редица будистки трактати.

Каква е загадката в „Парсифал”?! Кои са основните, архетипи, мотиви и  символи и какви идеи се крият зад тях и защо тази опера притежава такова силно естетическо очарование са въпросите, които все още провокират интерес.

 %d0%bf%d0%b0%d1%80%d1%81%d0%b8%d1%84%d0%b0%d0%bb2

 

Остави коментар