Home > Изследователски текстове и коментарни анализи > Преписването по време на изпит може да бъде и резултат от липсата на амбиция и мечти

Преписването по време на изпит може да бъде и резултат от липсата на амбиция и мечти

575f5218d6557Предлагаме ви разговор, посветен на темата за преписването по време на матури,  излъчен по прогрма хоризонт на 28.05.2018 г. Въпреки че интервюто е проведено преди три години, неговата тема и въпроси продължават да ни вълнуват и днес, защото усъвършенстването на методите на преписване върви ръка за ръка със стесняващия се общ ценностен хоризонт на знамиост на знанието и образованието, споделян от ученици, учители, общество.

  Темата за преписването по време на матури излиза всяка година в медиите и се обсъжда, като коментарите създават усещането за един застой, за едно тъпчене на едно и също място, защото всяка година сме свидетели на това как от МОН, съответните ангажирани с осигуряването на контрол по време на зрелостните изпити лица, уверяват, че са осигурени необходимите мерки и всяка година ние слушаме как е изтекла информация, как някой е преписвал. Мисля, че това подсказва за ситуация, при която ние се съсредоточаваме върху симптомите на състоянието, а не върху неговите причини, каза проф. Силвия Минева, преподавател по етика във Философския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” в интервю за предаването “Хоризонт до обед”.2_1461392128-6240618Проблемът не е от вчера и свидетелства за един непрекъснат процес на борба и противопоставяне на човека срещу системата, на преписвача срещу тези, които искат да го спрат. Бихме могли да си поставим въпроса кога някой е склонен да преписва? Бих казала, че освен тривиалния, баналния отговор, който обикновено си даваме на този въпрос, а именно, че един човек е склонен да преписва тогава, когато не знае, когато не е сигурен в своите знания, тогава разчита на непозволени средства, но също така преписването може да бъде резултат от липсата на амбиция и мечти, обясни проф. Минева.

Засилването на мерките за контрол, колкото и строги да са те, не могат да гарантират добротата на хората, не могат да гарантират, че те действително имат готовност и желание да спазват правилата. Фактът, че правилата се нарушават, говори за увеличаване на дистанцията между този, от когото се очаква да спазва правилата, и този, който ги създава, добави тя.

Цялото интервю и репортажа на Ася Пенчева чуйте в звуковия файл.

http://bnr.bg/post/100562313/prof-silvia-mineva-prepisvaneto-po-vreme-na-izpit-moje-da-bade-i-rezultat-ot-lipsata-na-ambicia-i-mechti

Източник: БНР

Остави коментар